Anand voelt pijn – De Groene Amsterdammer


Dommaraju Gukesh

©  IMAGO/Norbert Wienold / ANP

Je bent 37 jaar lang de beste schaker van India geweest, een land met anderhalf miljard inwoners en meer dan tachtig schaakgrootmeesters, en dan word je op een dag wakker en je merkt dat de FIDE op 1 september een nieuwe ratinglijst heeft gepubliceerd waarop je de nummer twee van India bent, achter de zeventienjarige Gukesh.

Dat overkwam Anand, al was het niet op de dramatische manier die ik net aangaf. Op de onofficiële ratinglijst die dagelijks wordt geactualiseerd was Gukesh hem al een paar punten vóór gekomen en nu is er dus een officiële bevestiging.

Anand zag het al een tijd aankomen en hij zei in een interview dat hij er trots op was dat hij er zelf een bijdrage aan had geleverd, omdat hij in de afgelopen twee jaar nuttige tips aan Gukesh had kunnen geven. Toch deed het hem pijn en hij zei dat hij zich niet meer goed in zijn vel voelde.

Het is overigens alleen in het klassieke schaak dat Anand tweede van India is. In rapid en blitz is hij nog ruim eerste en zijn fiere Twitter-adres @vishy64theking is nog steeds in actie. De partij die hier volgt, van een oud-wereldkampioen tegen mischien een toekomstige wereldkampioen, heeft geen bijdrage geleverd aan de opmars van Gukesh in het klassieke schaak, want het was een rapidpartij die eind augustus in Düsseldorf gespeeld werd in het WR Team Championship 2023. Dat WR staat voor World Rapid, maar ook voor Wadim Rosenstein, een in Oekraïne geboren Duitser die, zoals hij vorig jaar zei, voor zijn sponsoractiviteiten ‘een ordentelijk getal van zeven cijfers’ kon uittrekken. Meer dan een miljoen dus en minder dan tien miljoen.

Dit jaar had Rosenstein behalve Magnus Carlsen het puikje van de schaakwereld naar Düsseldorf laten komen. Hij is zelf ook een sterke schaker en er is een foto van hem waarop hij in mei 2022 in Moskou een toernooipartij speelde tegen Sergei Karjakin, de man die door de FIDE geschorst werd wegens zijn steun voor de Russische oorlog tegen Oekraïne. Rosenstein verloor die partij, maar hij won het toernooi met 6 uit 7.


https://www.groene.nl/artikel/anand-voelt-pijn