Ernstige overstromingen Griekenland: minstens 4 doden, dorpen afgesneden


ATHENE, Griekenland (AP) — Massale overstromingen in het centrum van Griekenland hebben minstens vier mensen gedood, zes personen worden vermist en tientallen anderen zitten nog vast. Hevige regenbuien veranderen rivieren in woeste stromen, doen dammen barsten, spoelen wegen en bruggen weg en slingeren auto’s in zee.

Zestien doden sinds begin regenval

Ook in buurlanden Bulgarije en Turkije veroorzaakt hevige regenval overstromingen. Reddingsteams in Turkije vonden donderdag het lichaam van een 53-jarige man terug die vermist was sinds de overstromingen een camping in de buurt van de grens met Bulgarije overspoelden en bungalows werden meegesleurd. Hiermee stijgt het dodental in Turkije tot acht en het totaal in alle drie de landen sinds de regenval dinsdag begon tot zestien.

In Griekenland hebben de autoriteiten duikers en waterreddingsspecialisten ingezet, terwijl bewoners in sommige dorpen toevlucht zoeken op de daken van hun huizen om aan het stijgende water te ontsnappen dat op veel plekken tot wel twee meter hoog staat.

Ongeveer 60 mensen zijn per helikopter in veiligheid gebracht, aldus de brandweer, waaronder sommigen die aan lokale media vertellen dat ze de nacht en het grootste deel van donderdag op de daken hebben doorgebracht zonder eten of drinken. De helikopters, die doorgaan met reddingsoperaties in het bredere gebied van Karditsa, konden eerder niet vliegen vanwege frequente bliksem, aldus de autoriteiten.

Voor twee jaar regen gevallen binnen 12 uur

In ieder geval zijn drie dorpen in het centrum van Griekenland volledig afgesneden door het stijgende water. Bewoners hebben naar radiostations gebeld om te melden dat huizen instorten en om om hulp te vragen.

Het lichaam van een man die woensdag als vermist is opgegeven, is donderdag uit een beekje geborgen, waarmee het dodental in het land als gevolg van de overstromingen sinds dinsdag op vier komt.

Vassilis Kikilias, de Griekse minister voor de klimaatcrisis en civiele bescherming, zegt dat tot nu toe meer dan 885 mensen zijn gered en dat zes personen als vermist zijn opgegeven. Het leger laat weten dat het meer dan 25 boten heeft ingezet om mensen te redden die vastzitten door overstromingen, terwijl zeven helikopters en een militair transportvliegtuig stand-by staan.

“Ons land bevindt zich voor de derde dag op rij in een fenomeen dat we in het verleden niet hebben gezien“, zei de Griekse regeringswoordvoerder Pavlos Marinakis, erop wijzend dat sommige gebieden meer dan twee keer de gemiddelde jaarlijkse regenval van Athene hebben ontvangen in de loop van 12 uur.

Regen volgt op extreme natuurbranden

“De absolute prioriteit van de staat op dit moment is de redding… van mensen in de gebieden die getroffen zijn door het slechte weer en de bescherming van vitale infrastructuur”, aldus Marinakis.

Vassilis Vathrakogiannis, woordvoerder van de brandweer, zegt dat specialisten voor snelle waterredding en duikers van de afdeling rampenbestrijding van de brandweer, evenals het leger, deelnemen aan de reddingsoperaties en proberen afgelegen gebieden te bereiken ondanks dat wegen zijn weggespoeld.

De overstromingen volgen op verwoestende bosbranden die uitgestrekte gebieden van bossen en landbouwgrond verwoesten, huizen verbranden en meer dan 20 mensen dood achterlaten. Terwijl het grootste deel van centraal Griekenland wordt overspoeld, meldt de brandweer dat donderdagmiddag een nieuwe bosbrand is uitgebroken in het noordoosten van de regio Evros. Het is in een gebied waar vorige week nog de grootste bosbrand ooit in de Europese Unie door een natuurreservaat raasde. Er zijn 36 brandweerlieden gesteund door twee helikopters en vier vliegtuigen ingezet om de brand te bestrijden in het gebied Soufli van Evros.

Premier stelt jaarlijkse toespraak uit

In centraal Griekenland worden rupsvoertuigen en boten ingezet om mensen te evacueren uit de overstromingen, maar de boten kunnen sommige gebieden niet bereiken vanwege de grote hoeveelheid puin en de kracht van de stromende watermassa’s, aldus de autoriteiten.

Minister van Defensie Nikos Dendias kondigt aan dat hij zijn reis naar Dubai voortijdig zal afbreken om terug te keren naar Griekenland, zodat hij “toezicht kan houden op de grootste bijdrage van de strijdkrachten aan het omgaan met de gevolgen van het extreme weer”.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis stelt zijn jaarlijkse toespraak over de staat van de economie en een geplande persconferentie voor het weekend in de noordelijke stad Thessaloniki uit om de overstroomde gebieden te bezoeken.

De politie heeft verkeer verboden in drie regio’s, waaronder op het eiland Skiathos, en heeft talloze noodwaarschuwingen via de telefoon naar mensen gestuurd in verschillende delen van het land om buiten te blijven en weg te gaan van kelders en de begane grond van gebouwen.

De storm, die de naam Daniel heeft gekregen, wordt verwacht donderdagavond geleidelijk af te nemen.

https://tpo.nl/2023/09/07/ernstige-overstromingen-griekenland-minstens-4-doden-dorpen-afgesneden/