Enorme Russische drone-aanval op Kiev, 52 drones neergehaald


KIEV, 28 mei (Reuters)Rusland heeft vannacht golven van luchtaanvallen op Kiev losgelaten in wat volgens functionarissen de grootste drone-aanval op de stad lijkt te zijn sinds het begin van de oorlog, terwijl de Oekraïense hoofdstad zich voorbereidde op de viering van de verjaardag van haar oprichting op zondag.

De Oekraïense luchtmacht zei dat het 52 van de 54 door Rusland gelanceerde drones had neergehaald en noemde het een recordaanval met de door Iran gemaakte ‘kamikaze’-drones. Het was niet meteen duidelijk hoeveel van de drones boven Kiev werden neergeschoten.

In wat ook de eerste dodelijke aanval op Kiev in mei lijkt te zijn en de 14e deze maand, kwam door vallend puin een 41-jarige man om het leven, zei burgemeester Vitali Klitschko.

Dag van Kiev

De aanvallen voor zonsopgang vonden plaats op de laatste zondag van mei, wanneer de hoofdstad de Dag van Kiev viert, de verjaardag van haar officiële oprichting 1541 jaar geleden. De dag wordt gewoonlijk gemarkeerd door straatmarkten, live concerten en speciale museumtentoonstellingen – waarvoor ook dit jaar plannen zijn gemaakt, maar op kleinere schaal.

“De geschiedenis van Oekraïne is een langdurige irritatie voor de onzekere Russen,” zei Andriy Yermak, het hoofd van het kantoor van president Volodymyr Zelensky, op zijn Telegram-kanaal.

De luchtmacht zei op Telegram dat Rusland militaire en kritieke infrastructuurfaciliteiten in de centrale regio’s van Oekraïne, en de regio Kiev in het bijzonder, als doelwit had gekozen.

Reuters kon de informatie niet onafhankelijk verifiëren.

Bakhmut

Nu het Oekraïense tegenoffensief na 15 maanden oorlog dreigt, heeft Moskou na een stilte van bijna twee maanden de luchtaanvallen opgevoerd. De aanvallen komen nu meerdere keren per week.

De aanvallen van zondag kwamen nadat Kiev had gezegd dat de gevechten rond de belegerde stad Bakhmut in het zuidoosten van Oekraïne, waar de langste strijd van de oorlog wordt gevoerd, waren afgenomen.

Serhiy Popko, het hoofd van de militaire administratie van Kiev, zei dat de aanval in verschillende golven werd uitgevoerd en dat de luchtalarmen meer dan vijf uur duurden.

“Vandaag besloot de vijand om de bevolking van Kiev te ‘feliciteren’ met Kievdag met behulp van hun dodelijke UAV’s,” zei Popko op het Telegram-berichtenkanaal.

Gebouwen verwoest

Verschillende wijken van Kiev, veruit de grootste Oekraïense stad met een bevolking van ongeveer 3 miljoen, hadden te lijden onder de nachtelijke aanvallen, zeiden ambtenaren, waaronder de historische wijk Pecherskyi.

Getuigen van Reuters zeiden dat tijdens de luchtaanvallen die kort na middernacht begonnen, veel mensen op hun balkon stonden, sommigen schreeuwend tegen de Russische president Vladimir Poetin en met leuzen als “Eer aan de luchtverdediging”.

In de lommerrijke wijk Holosiivskyi in het zuidwesten van Kiev zette vallend puin een pakhuis van drie verdiepingen in brand, waarbij ongeveer 1000 vierkante meter aan gebouwen werd verwoest, zei burgemeester Klitschko.

Er brak brand uit nadat vallend puin van een drone een niet-residentieel gebouw van zeven verdiepingen in het Solomyanskyi-district ten westen van de stad had geraakt. Het district is een druk spoorweg- en luchtvervoersknooppunt.

In het district Pecherskyi brak brand uit op het dak van een negen verdiepingen hoog gebouw als gevolg van vallend drone-puin, en in het district Darnytskyi werd een winkel beschadigd, zeiden functionarissen van het militaire bestuur van Kiev op Telegram.

 

 

https://tpo.nl/2023/05/28/enorme-russische-drone-aanval-op-kiev-52-drones-neergehaald/