Helikopter met Iraanse president maakt ‘harde landing’, toestand onbekend


Redactie, TPO, 19 mei 2024 – Een helikopter met de Iraanse president Ebrahim Raisi aan boord maakte zondag een “harde landing” tijdens een bezoek aan het noordwesten van het land, meldt Bloomberg. Over de toestand van Raisi en zijn entourage is vooralsnog niks bekend.

Echter, een Iraanse functionaris heeft naar verluidt aan persbureau Reuters verteld dat de levens van Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian, die ook aan boord van de helikopter was, in gevaar zijn. Anders dan de eerder gecommuniceerde “harde landing” spreekt deze  functionaris over een ‘helikoptercrash’.

Volgens de Iraanse staats-tv is het incident het gevolg van dichte mist in de regio, wat de omstandigheden ook moeilijk maakt voor reddingsteams.

 

Drie helikopters met hooggeplaatste functionarissen

Volgens het semi-officiële persbureau Tasnim bestond Raisi’s luchtvloot uit drie helikopters met hooggeplaatste functionarissen, waaronder dus president Raisi en de minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amirabdollahian.

De minister van Binnenlandse Zaken, Ahmad Vahidi, zegt op de Iraanse staats-tv dat het vinden van de helikopter van de president “tijd kan kosten” vanwege de moeilijke weersomstandigheden. Hij voegt eraan toe dat verschillende reddingsteams proberen de locatie van het incident te vinden.

Eerder op zondag ontmoette Raisi zijn Azerbeidzjaanse ambtgenoot Ilham Aliyev om een gezamenlijk ontwikkelde dam aan de grens tussen de twee landen te openen. Het incident gebeurde terwijl Raisi terugkeerde uit de Iraanse provincie Oost-Azerbeidzjan.

 

Raisi favoriete opvolger van Ayatollah Ali Khamenei

Raisi, een ultraconservatieve geestelijke die de Iraanse presidentsverkiezingen in 2021 won, wordt gezien als een favoriet om uiteindelijk de Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei op te volgen.

Voor die verkiezing kreeg hij steun van de hoogste niveaus van de religieuze en militaire elite van Iran en bracht hij alle staatsinstellingen en machtsmiddelen van Iran in handen van hardliners.

Zijn opkomst volgde na acht jaar onder de relatief gematigde Hassan Rouhani, die centraal stond in het nucleaire akkoord waaruit voormalig president Donald Trump de VS in 2018 terugtrok. De Amerikaanse terugtrekking uit de deal gaf de hardliners van Iran, die altijd kritisch waren over de overeenkomst, meer macht.

Raisi werd in 2019 gesanctioneerd door de Trump-administratie, die verwees naar zijn rol in een dodelijke hardhandig optreden een decennium eerder tegen demonstranten die beweerden dat er fraude was gepleegd bij de verkiezingen.

https://tpo.nl/2024/05/19/helikopter-met-iraanse-president-maakt-harde-landing-toestand-onbekend/