Oekraïne krijgt tankmunitie met verarmd uranium van VS


6 september (Reuters) – Het Pentagon heeft woensdag een nieuw pakket veiligheidsbijstand aangekondigd ter waarde van 175 miljoen dollar voor Oekraïne, inclusief munitie met verarmd uranium voor M1 Abrams tanks, de eerste keer dat de VS de controversiële pantserdoorborende munitie naar Kiev stuurt.

Reuters meldde vorige week als eerste dat de munitie, die zouden kunnen helpen om Russische tanks te vernietigen, deel zouden uitmaken van een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne, dat in februari 2022 door Russische troepen werd binnengevallen.

HIMARS

Op woensdag zei het Pentagon dat de militaire hulp ook anti-wapensystemen, tactische luchtnavigatiesystemen en extra munitie voor High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) zou omvatten.

De aankondiging valt samen met het bezoek van de Amerikaanse topdiplomaat Antony Blinken aan Kiev in een gebaar van steun nu het Oekraïense tegenoffensief tegen de Russische strijdkrachten zijn vierde maand ingaat met slechts kleine overwinningen.

1 miljard dollar aan hulp

De 175 miljoen dollar maakte deel uit van een totaal van meer dan 1 miljard dollar aan hulp die Blinken in de Oekraïense hoofdstad aankondigde. Het omvatte ook meer dan 665 miljoen dollar aan nieuwe militaire en civiele veiligheidshulp en miljoenen dollars aan steun voor de luchtverdediging en andere gebieden in Oekraïne.

Hoewel Groot-Brittannië eerder dit jaar munitie met verarmd uranium naar Oekraïne stuurde, zou dit de eerste Amerikaanse zending van deze munitie zijn, die waarschijnlijk controverse zal veroorzaken.

Het volgt op een eerdere beslissing van Washington om clustermunitie aan Oekraïne te leveren, ondanks de bezorgdheid over de gevaren van dergelijke wapens voor burgers.

Gezondheidsrisico’s

Het gebruik van munitie met verarmd uranium is heftig bediscussieerd, waarbij tegenstanders zoals de International Coalition to Ban Uranium Weapons zeggen dat er gevaarlijke gezondheidsrisico’s zijn bij het inademen of inslikken van verarmd uraniumstof, waaronder kanker en geboorteafwijkingen.

Verarmd uranium, een bijproduct van uraniumverrijking, wordt gebruikt voor munitie omdat het door zijn extreme dichtheid gemakkelijk bepantsering kan doorboren en zelfontbrandt in een verzengende wolk van stof en metaal.

https://tpo.nl/2023/09/06/oekraine-krijgt-munitie-met-verarmd-uranium-van-vs/