‘Westen sponsort nucleair terrorisme’, aldus Rusland


MOSKOU, 14 juli (Reuters) – Rusland beschuldigde het Westen vrijdag van het sponsoren van “nucleair terrorisme” nadat de autoriteiten hadden gezegd dat een Oekraïense drone de West-Russische stad Kurchatov had getroffen, waar een kerncentrale staat die vergelijkbaar is met de noodlottige Tsjernobyl-centrale.

Roman Starovoit, de gouverneur van de Russische regio Koersk, die grenst aan Oekraïne, zei dat de Oekraïense drone was neergestort in een flatgebouw in Koersjatov, een stad uit het Sovjettijdperk die is gebouwd aan de oevers van een koelvijver voor de kerncentrale van Koersk die nog steeds in bedrijf is.

“Een drone is vannacht neergestort in de stad Kurchatov,” zei Starovoit op de berichtenapp Telegram. “Gelukkig raakte geen van de inwoners gewond. Kritische faciliteiten werden niet beschadigd als gevolg van het neerstorten van de drone en de daaropvolgende ontploffing.”

De enige schade was aan de gevel en de beglazing van een flatgebouw, voegde hij eraan toe, en zei dat de autoriteiten de bewoners zouden helpen om hun huizen te herstellen.

Er kwam geen onmiddellijke reactie van Oekraïne, dat regelmatig het slachtoffer is van massale Russische droneaanvallen en zelden commentaar geeft op zijn eigen vermoedelijke drone– en sabotageaanvallen binnen Rusland.

‘Nucleair terrorisme’

Het incident komt nadat Rusland in mei zei dat het twee Oekraïense drones had vernietigd in de buurt van het Kremlin, en leidde tot een woedende reactie van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, gezien de nabijheid van een kerncentrale.

“Zijn de landen die ze (de drones) leveren aan het regime in Kiev van plan om zich terug te trekken op Mars als er een nucleaire ramp plaatsvindt? Ze zullen geen tijd hebben,” zei woordvoerster Maria Zakharova van het Ministerie van Buitenlandse Zaken sarcastisch.

“Mensen in NAVO-landen moeten zich realiseren dat hun regeringen nucleair terrorisme door het regime in Kiev sponsoren.”

Kerncentralebeveiliging onder controle

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, zei dat de Russische luchtverdedigingssystemen effectief werkten, ondanks onbevestigde berichten op sociale media dat dergelijke systemen waren gebruikt om de drone-aanval af te slaan, maar zei dat het duidelijk was dat Oekraïne bleef proberen doelen in Rusland te raken.

De Russische veiligheidsdienst FSB zei in augustus vorig jaar dat de beveiliging rond nucleaire faciliteiten was verscherpt nadat mensen die volgens de FSB Oekraïense saboteurs waren elektriciteitsleidingen hadden vernield die de kerncentrale van Koersk bevoorraadden, waardoor de centrale tijdelijk niet meer functioneerde.

Alexei Likhachev, het hoofd van het Russische staatskernbedrijf Rosatom, vertelde donderdag op de staatstelevisie dat de beveiliging bij kerncentrales “onder controle” was en dat alle noodzakelijke maatregelen waren genomen, waaronder luchtverdedigingscapaciteit.

Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar er al langer van dat ze door beschietingen een nucleaire ramp riskeren bij een andere faciliteit – de Zaporizhzhia kerncentrale op door Rusland gecontroleerd grondgebied in het zuiden van Oekraïne.

https://tpo.nl/2023/07/14/westen-sponsort-nucleair-terrorisme-aldus-rusland/